Klachten en symptomen

Klachten en symptomen bij de ziekte van Pfeiffer
De incubatietijd van het virus is 10 dagen tot ongeveer 6 weken. Dat wil zeggen dat er tussen de besmetting en het ontstaan van klachten een periode van 10 dagen tot 6 weken zit. Als jonge kinderen besmet raken met het virus ontstaan er meestal nauwelijks klachten. Soms krijgen zij last van rode huiduitslag, koorts en een hangerig gevoel.

Algeheel ziek gevoel
Als u tijdens of na de pubertijd besmet raakt, kunt u zich behoorlijk ziek voelen. De klachten beginnen vaak met keelpijn, hoofdpijn, koorts en een grieperig en vermoeid gevoel. Vaak zijn de lymfeklieren in de hals opgezet. De lever en de milt kunnen opgezet zijn en tijdelijk wat minder goed functioneren. In de eerste weken is keelpijn of keelontsteking vaak het meest nadrukkelijk aanwezig. De meeste verschijnselen verdwijnen na 5 tot 8 weken. Vermoeidheidsklachten kunnen nog enkele maanden blijven bestaan.

Afwijkende leverfuncties
Bij bloedonderzoek blijkt dat de meeste mensen met de ziekte van Pfeiffer tijdelijk afwijkende leverfuncties hebben. Als gevolg van de virusinfectie kunnen levercellen namelijk licht ontstoken raken. Er is in dat geval sprake van een lichte vorm van hepatitis (leverontsteking). Hierdoor kan geelzucht ontstaan. Geelzucht is het geel zien van de huid en het oogwit. Deze klachten verdwijnen vanzelf na 5 tot 8 weken. Uitgebreide informatie over geelzucht vindt u elders op deze website.

Chronische infectie
De laatste tijd wordt er gespeculeerd dat de ziekte van Pfeiffer de aanloop kan zijn tot het chronisch vermoeidheidssyndroom of ME, een ziekte die wordt gekenmerkt door extreme vermoeidheid, een onvermogen tot conventratie, hardnekkige koorts en gezwollen lymfelklieren.
Onderzoekers wijzen elk verband tussen de ziekte van Pfeiffer en ME van de hand. In heel enkele gevallen echter kan eerstgenoemde kwaal chronische worden met als verschijnselen koorts, ontstoken ogen, afwijkingen in het bloed en een ongewoon soort longontsteking, interstitiƫle pneumonitis. Wordt u, nadat u bent genezen van de ziekte van Pfeiffer, gevonfronteerd met aanhoudende koorts of andere ziekteverschijnselen, ga dan zo snel mogelijk naar de dokter.